Wat is osteopathie?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij de osteopaat op zoek gaat naar de primaire oorzaak van lichamelijke klachten. Een osteopaat onderzoekt en behandelt het lichaam met behulp van de handen en benadert het lichaam als één geheel.

Osteopathie werkt met drie systemen van het menselijk lichaam.

  • het bewegingsapparaat, met gewrichten, spieren en pezen
  • de organen met hun ophangsystemen en vliezen
  • de schedel, wervelkolom, bekken en hersenvliezen.

Om goed en zonder klachten te kunnen functioneren moet binnen deze systemen sprake zijn van een optimale bewegingsvrijheid. Wanneer ergens in het lichaam bewegingsverlies optreedt, kan dit daar of ook in andere delen van het lichaam klachten geven.

De oorzaak van klachten kan dus in een ander deel van het lichaam liggen dan waar de klachten zich openbaren.

Een osteopathische behandeling is een manuele behandeling, dat wil zeggen dat ik met mijn handen werk en geen apparaten gebruik.

De eerste behandeling begin ik met een uitgebreid vraaggesprek. Vervolgens onderzoek ik het hele lichaam, beoordeel de bewegelijkheid van onderdelen en behandel deze waar nodig. Op deze manier worden de functies van verschillende systemen verbeterd. Dit stimuleert vervolgens ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het lichaam is altijd op zoek naar een juiste balans.
Het kan zijn dat ik dus (ook) op andere plaatsen behandel dan waar u de klacht ervaart. Ik gebruik in de behandeling alleen mijn handen, geen apparaten.
In overleg met u werk ik zo nodig samen met andere disciplines.